Header Logo

Tree House

Tree House
Revitalizing Wintergreen’s Alpine Charm: A Slopeside Retreat Reimagined

Revitalizing Wintergreen's Alpine Charm: A Slopeside Retreat Reimagined

Nestled amidst the pristine beauty of Wintergreen Ski Resort lies a hidden gem—an architectural marvel waiting to be rediscovered. Formerly known as a “tree house” retreat, this quaint abode stood as a testament to rustic charm, perched delicately on a modest 16×16 foundation, its cantilevered structure reaching out in all directions, embracing the natural landscape in a harmonious embrace.

For these discerning homeowners, however, this idyllic retreat was a canvas in need of renewal—a vision yearning to be transformed. With a passion for design and an unwavering commitment to excellence, they sought out expert guidance to breathe new life into their beloved slopeside sanctuary.

Tree House
Tree House

At the heart of the renovation lay a bold vision—an ambitious plan to modernize the tree house into a contemporary masterpiece, seamlessly blending luxury with the enduring allure of Wintergreen’s alpine landscape. Together, homeowner and builder embarked on a collaborative journey, where innovation and craftsmanship converged to redefine mountain living.

The cornerstone of the renovation was a stunning two-story addition, gracefully extending from the rear of the original structure. Here, a grand window wall emerged, offering panoramic views of the slopes—a breathtaking focal point that would redefine the home’s connection to its surroundings.

Tree House

Drawing inspiration from the surrounding environment, the homeowners’ vision took shape with meticulous attention to detail. Site-built fir trusses, crafted with artisanal precision, became the backbone of the structure, infusing the home with a sense of organic authenticity. A humble stone fireplace, anchored the living space, its rugged beauty a nod to the region’s natural heritage.

Outside, rugged exterior columns, stood as silent sentinels, framing the home’s entrance with a sense of strength and permanence. Inside, a modern kitchen emerged—a harmonious blend of form and function, where sleek design met state-of-the-art amenities.

Tree House
Tree House

But perhaps the true essence of the renovation lay in the realm of comfort and luxury. Four new bathrooms, each a sanctuary unto itself, offered respite and rejuvenation amidst the rigors of daily life. Four new bedrooms, cocooned in comfort and tranquility, provided sanctuary for weary travelers seeking solace amidst the whispering pines. And a loft, perched high above the world below, became a haven for contemplation and reflection—a space where dreams took flight amidst the ever-changing panorama of Wintergreen’s landscape.

In the end, what emerged from the cocoon of the old was more than just a home—it was a testament to the transformative power of collaboration, innovation, and the enduring beauty of Wintergreen’s alpine charm. With expert guidance and dedication, the tree house that once stood as a humble retreat now stands as a beacon of architectural excellence—a true embodiment of the spirit of reinvention and renewal.

Tree House
Tree House
Tree House
Tree House
Tree House
Tree House